A zenekar alapítása 2008 augusztusában fogalmazódott meg Agócs Sándor (basszusgitár) fejében. Fiatal zenélni vágyó fiatalokra bukkant Makovinyi Richárd (dob), Vanya Tamás (ritmus gitár), Varga Dávid (szólógitár), Kőműves Kornél (ének) személyében. Mindenkinek ez lett élete első zenekara és a sok előkészítésnek köszönhetően 2009. januárjára összeállt a zenéléshez nélkülözhetetlen technikai háttér. A stílust nagyban befolyásolta a felkészültség és a fiúk zenei irányzata. Egy – két fellépést is vállaltak főként baráti társaságban. 2009 nyarán az énekes kivált a zenekarból. 

A próbák ezután sem álltak le, sőt egy hír hallatán minden tudásukat és szorgalmukat elővették és megmutatták, hogy alkalmasak egy komolyabb szintre lépni. A hír az egykori Rockwell és Hind zenekarok énekese Hajdara Gábor látogatása volt 2009. augusztusában. A fiúk tudták, hogy azon a próbán dől el az új énekes személye és ezzel a banda fejlődése. Gábor felismerte a zenekarban rejlő lehetőségeket és a tagok lelkesedését és úgy döntött csatlakozik a zenekarhoz. Az énekes cserével körvonalazódni látszódtak a zenekar céljai. A „P-mobil vonalon” elindulva érintik a magyar rock élet több remek előadóját is, mint pl. Pokolgép, Ossian, Omen. Természetesen a srácok egyre többet gyakoroltak, hogy felnőljenek a feladathoz, így 2009 novemberében Gábor és a fiúk úgy döntöttek, hogy bevállalnak egy „bedoblak Titeket a mélyvízbe” koncertet. A buli nagyon jól sikerült és a 2010-es évben több mint 20 koncertet adott a Helldiver. 

2011. márciusában Vanya Tamás kilépett a zenekarból, helyét ritmusgitáros poszton Herceg Tamás vette át. Majd 2014-től szólógitáros poszton folyamatos tagcserék következtek, Varga Dávidot (Kirgát), Sipos András (Bandi) váltotta, (másfél évig volt a zenekar tagja), majd Bandi távozása után Kirga fél évre ismét visszatért a zenekarba. Ettől az időponttól kezdve a szólógitárosi poszt megosztásra került Pilu és Kirga között. Dávid távozása után, 2016. áprilisától Lukács Zoltán  lett a Helldiver gitárosa.

Ez idő alatt elkészült a Helldiver első kislemeze, „A végtelen felé”, illetve 2014. novemberében megjelent a zenekar első hivatalos videoklipje, mely a Mátra Mbt indulójára a „Szabadon, minta madár” című Helldiver szerzeményre készült! 2016-ban bemutatták újabb videoklipjüket, melyet a “Felforr a vér” című dalukra forgattak. 

2017-ben koncertet adtak az év egyik legnagyobb rock buliján Szombathelyen a Savaria Arénában. 2018-ban pedig egy mini turné keretében Észak-Írországban mutatkozott be a Helldiver. Többször koncerteztek Erdélyben és Felvidéken.

2019. március 15-én a Nail Records gondozásában megjelent a zenekar első nagylemeze “A túlélés záloga”. A megjelenés előtt ismét egy újabb videoklippel mutatkoztak be, mely “A piros, a fehér és a zöld” című dalukhoz készült.

A dal már hallható volt az egyik legnagyobb Nemzeti Ünnepünkön, az augusztus 20-i budapesti tűzijátékon.

A zenekar ez év novemberében egy szécsényi  nagykoncert keretében ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, melynek felvételeiből videoklip is készült az „Együtt az úton” . A klip 2020. májusában került bemutatásra.

2020. júniusában rögzítették „A piros a fehér és a zöld” angol nyelvű verzióját, mely a Montreali Nemzetközi Tűzijátékversenyre készült. A dalt szöveges video formájában publikálta a csapat.

2020. novemberében Hajdara Gábor úgy döntött abbahagyja zenei pályafutását, visszavonul és távozik a zenekarból. Helyére Magyar Csaba ’Pater’ került.

2021. június 4-én  a H-Music Hungary gondozásában megjelent a zenekar második nagylemeze, az „Új hajnal virrad”. Az albumot már Csabival rögzítették, ezáltal ezen a lemezen debütált az új Helldiver énekes, az új Hang. A megjelenés előtt újabb videoklippel jelentkeztek, melyet a „Hiba a gépezetben” című dalukhoz forgattak.

2022. áprilisában Magyar Csaba bejelentette távozását az énekesi posztról.

A 2022-es turnét Hajdara Gábor és Cseke Martin vendégszereplésével bonyolította le a zenekar.

2023. februárjában Bangó Norbert csatlakozott a csapathoz. Ő lett a Helldiver új énekese.

Szívesen mentek (mennek) kultúrházakba, koncert termekbe, falunapokra, motoros találkozókra, fesztiválokra és egyéb közösségi, illetve egyéni rendezvényekre. A zenekar jól kommunikál a közönséggel, ez a videófelvételekről is kitűnik és őszintén, hitelesen tudják előadni a repertoárjukban szereplő nagyszerű nótákat.